Του Θωμά σα ταφία

Οι Πόντιοι σε όλες τις περιοχές τις Ελλάδος, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, διατηρούν και αναβιώνουν το Ταφικό Έθιμο, ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο. Σε πολλές περιοχές τις Ελλάδος γίνεται την Κυριακή του Θωμά αλλά σε άλλες, χωρίς καμία άλλη παραλλαγή, πλην της ημέρας που γίνεται το έθιμο, την δεύτερη μέρα του Πάσχα, όπως γιορταζόταν στον Πόντο.

Το έθιμο έχει έρθει από τον Πόντο και τελείται αναλλοίωτο και με ευλάβεια. Πόντιοι και όχι μόνον, συγκεντρώνονται το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά στο Κοιμητήριο του χωρίου, ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο του, οι νοικοκυρές φέρνουν τσουρέκια, κόκκινα αβγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο.

“Η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών”

 

Οι Πόντιοι, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για επιβίωση, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το «Ταφικό Έθιμο» διασώζεται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη.

Η Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, συμμετέχει και διατηρεί τα έθιμα των προγόνων μας.  Ο σύλλογος μας πήρε αρκετές φορές μέρος στο έθιμο, μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στην Αργυρούπολη Αττικής.

Είναι μέρα χαράς καi τιμής στους απανταχού κεκοιμημένους!

στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε βίντεο άλλα και φωτογραφίες από τη συμμετοχή του συλλόγου στο “ταφικό έθιμο” αλλά και στο “παμποντιακό πανοΰρ” του 2019

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More