Τυρόπιτα με Περέκ

Τα Ποντιακά φύλλα Περέκ, «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε, αλμυρό ή γλυκό! Σήμερα σας παραθέτουμε μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα (με μυζήθρα), της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα Περέκ. Έτσι μπορεί να φτιαχθεί σε ελάχιστο χρόνο…

Τα Περέκ μπορούμε να τα βρούμε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση τυριών:  Βάζουμε τη μυζήθρα σε ένα μεγάλο μπολ και τη θρυμματίζουμε με πιρούνι, σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε το κασέρι, έπειτα ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά!
  • Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα, σε δροσερό μέρος.
  • Χτυπάμε τα αβγά και μόλις περάσει η μισή ώρα, τα ρίχνουμε μέσα στη γέμιση των τυριών. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το πιπέρι με το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.
  • Σε καλά λαδωμένο ταψί βάζουμε 3 ολόκληρα φύλλα περέκ, που λαδώνουμε ελαφρώς και μεταξύ τους.
  • Τα τοποθετούμε έτσι στο ταψί, ώστε να καλύψουν και τις πλαϊνές πλευρές του ταψιού.
  • Από πάνω βάζουμε  την γέμιση τυριών και καλύπτουμε μ’ ένα ακόμη φύλλο.
  • Γυρνάμε και την πλαϊνή πλευρά των φύλλων, προς τα μέσα. Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο με το οποίο καλύψαμε τη γέμιση.
  • Τέλος,  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου.

Υλικά

200 γραμμάρια Μυζύθρα
200 γραμμάρια Κασέρι πικάντικο τριμμένο
1 κεσεδάκι στραγγιστό Γιαούρτι
2 Αυγά
½ κουταλάκι κοφτό, Πιπέρι
½ κουταλάκι κοφτό, Μοσχοκάρυδο
Ήθη-ΈθιμαΛαογραφίαΠοντιακή Γαστρονομία (Συνταγές)Ποντιακοί ΣυλλόγοιΠόντος