Μαυρολάχανα με φασούλια

Παραδοσιακό φαγητό των Ποντίων. Ένα νηστίσιμο φαγητό, νόστιμο και υγιεινό, που συνδυάζει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μαύρων λάχανων και τις πρωτεΐνες των φασολιών.

Πρόκειται για ένα αγαπημένο φαγητό των Ποντίων, το οποίο πολλοί το χαρακτηρίζουν ως χειμωνιάτικο πιάτο. Απλό στην εκτέλεση και παρασκευή, διαιτητικό – χορτοφαγικό και πάνω απ’ όλα νόστιμο! Μάλιστα ορισμένοι το τοποθετούν πιο ψηλά και από την κλασική φασολάδα. Όπως και να ‘χει, η γεύση αυτού του πιάτου σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

 

Παραδοσιακά η συνταγή αυτή εκτελείται με μαύρα λάχανα, καθώς στον Πόντο υπήρχαν σε αφθονία. Επειδή όμως είναι μια δυσεύρετη κατηγορία λάχανου, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαχανίδες.

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν τα φασόλια. Τα οποία έχουμε πλύνει καλά με κρύο νερό και τα έχουμε μουσκέψει από το προηγούμενο βράδυ.

Την επόμενη ημέρα βράζουμε τα φασόλια, στο ίδιο νερό όπου τα μουσκέψαμε, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τα στραγγίζουμε, κρατώντας στην άκρη δυο ποτήρια από το ζουμί τους.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε φέτες ώστε να σοταριστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε χοντροκομμένο το λάχανο, αφού πρώτα το έχουμε πλύνει καλά.

Αμέσως ρίχνουμε τα φασόλια με το ζουμί τους, τις ντομάτες τριμμένες και τον πελτέ.

Ανακατεύουμε, προσθέτουμε νερό (αν χρειαστεί), αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για αλλά 20 λεπτά. Τελειώνουμε με μαϊντανό και δυόσμο.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο. Προαιρετικά και όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσθέσουν μπούκοβο στο πιάτο τους.

 

– Εναλλακτικά, στη συνταγή μπορούν να χρησιμοποιηθούν άσπρα φασόλια, αντί για μπαρμπούνια.

 

– Τα μαύρα λάχανα αντέχουν στο κρύο και διατηρούνται αρκετά στον κήπο μέχρι αρχές άνοιξης, χωρίς να ξεβλαστώσουν.

Καλή σας όρεξη!

Υλικά

2 κιλά μαύρα λάχανα.

600 γραμμάρια ξερά φασόλια μπαρμπούνια (χάντρες).

300 γραμμάρια ντομάτες φρέσκες.

30 γραμμάρια πελτέ.

3 κρεμμύδια κόκκινα.

2 καρότα.

1 κλωνάρι σέλινο.

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Σκόρδο – Μαϊντανό – δυόσμο.

Αλάτι και πιπέρι.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More