Υβριστόν ή εβριστόν

Το υβριστόν ή εβριστόν, είναι ποντιακά ζυμαρικά (περίπου σαν χυλοπίτες).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε νερό για να φτιάξουμε ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Την χωρίζουμε σε μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα λεπτά και στρογγυλά διαμέτρου 30 εκ. τα οποία βάζουμε στο φούρνο στους 100° για πολύ λίγο, μόνο για να στεγνώσουν, όχι να ψηθούν, για να μπορούμε να τα τυλίξουμε και να τα κόψουμε.
  3. Τα τυλίγουμε σε ρολά, τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο και στη συνέχεια σε λωρίδες, να γίνουν σαν χυλοπίτες.
  4. Τα απλώνουμε σε ταψί και στη συνέχεια τα ροδίζουμε στο φούρνο, στους 180°.
  5. Όταν κρυώσουν καλά τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό μέρος για πολλούς μήνες και τα χρησιμοποιούμε όπως τις χυλοπίτες.

Για να κάνουμε το φαγητό, βράζουμε νερό και ρίχνουμε τα υβριστά για 2 λεπτά.

Έπειτα τα στραγγίζουμε.

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε βούτυρο και αφού κλείσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα υβριστά και ανακατεύουμε.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • νερό

Ήθη-ΈθιμαΛαογραφίαΠοντιακή Γαστρονομία (Συνταγές)Πόντος