Εκδρομή Ρούπελ – Μοναστηράκι – Ποροια

Η Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή, με μεγάλη συμμετοχή των μελών και των φίλων της στο οχυρό Ρούπελ, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «Τριμόρφου» και στα άνω Ποροια Σερρών.

Συγκεκριμένα  η αποστολή το πρωί της Κυριακής 10 Νοε 2019 ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη με προορισμό το θρυλικό οχυρό Ρούπελ, στα σύνορα μας με την Βουλγαρία. Εκεί που οι λιγοστοί υπερασπιστές του Οχυρού καθήλωσαν τους Γερμανούς εισβολείς πολεμώντας με απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία κατάφεραν να κερδίσουν τον σεβασμό αλλά και την αναγνώριση του εχθρού.

Στη συνέχεια, ταξιδεύοντας παράλληλα με την λίμνη Κερκίνη, κάναμε μια στάση στο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας Σερρών, που είναι το πρώτο με θέματα ψαριών του γλυκού νερού. Το ενυδρείο – ερπετάριο, βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Κερκίνης και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης, καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Κατόπιν  μεταβήκαμε στο Χ. Μοναστηράκι του Νομού Σερρών ένα χωριό κοντά στην λίμνη Κερκίνη  όπου επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Τρίμορφου. Το παλαιότερο Μοναστήρι της Βόρειας Ελλάδος με έτος οικοδόμησης το 1837. Εκεί ο πατέρας Μακάριος, ο μοναδικός μοναχός, μας εξιστόρησε τα γεγονότα που συνέβησαν στο μοναστήρι, το πώς χτίστηκε, γιατί ονομάστηκε Άγιος Γεώργιος Τρίμορφος, το πώς κατάφερε να γλιτώσει από τους Βούλγαρους αλλά και το πώς οι Μακεδονομάχοι βοήθησαν το μοναστήρι στον μακεδονικό αγώνα.

(Την ιστορία του Μοναστηριού μπορείτε να δείτε εδώ, μέσα από την διήγηση του πατέρα Μακάριου : https://www.youtube.com/watch?v=OQt9C2XpB3U)

Τέλος, αφού η ιστορία των δύο αυτών Ελληνικών σημείων μας συνεπήρε,  η εκδρομή ολοκληρώθηκε  πάλι ευχάριστα με διασκέδαση, γευστικότατο φαγητό και πολύ χορό  σε μια καταπληκτική ταβέρνα στο χωριό Άνω Πορόια κάτω από τους απολαυστικούς ήχους των οργάνων που είχαμε μαζί μας, όπως και σε κάθε εκδρομή.

περισσότερες φωτογραφίες…

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More