Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη!

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή που έκανε η Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη της Κωνσταντινούπολης με αφορμή την συνοδεία του χορευτικού του συλλόγου για την συμμετοχή του στο 9ο Φεστιβάλ Χορωδιών και Χορευτικών συγκροτημάτων που διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης.

Οι εκδρομείς ξεκινήσαμε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 με σύμμαχο τον καιρό σε όλο μας το ταξίδι. Φτάσαμε στην Πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης συνοδεία με καλούς φίλους από τους συλλόγους  Ένωση Ποντίων Λαγκαδά, Πολιτιστικός σύλλογος Καλλίστη Καλαμαριάς και πρότυπη χορευτική ομάδα Οικονόμου Ζήση. Χορέψαμε και τραγουδήσαμε παρέα ανανεώνοντας τη φιλία μας με πολλούς και γνωρίζοντας νέους φίλους.

Κατά την διάρκεια της διαμονής μας οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το βυζαντινό αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης, μέσα από επιλεγμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης.

Ανάμεσα στα άλλα επισκεφτήκαμε το ανυπέρβλητο μνημείο-σύμβολο του Βυζαντίου, την Αγία του Θεού Σοφία, βιώσαμε την αγωνία των Βυζαντινών καθώς όρθιοι έψαλαν ύμνους στην Παναγία προκειμένου να τους σώσει από τους Αβάρους στη Μονή των Βλαχερνών, το ίδιο πράξαμε και εμείς ψάλλοντας όλοι μαζί «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια», ήρθαμε σε επαφή με τους θρύλους της Άλωσης στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί), όπου ζωντάνεψαν τα τηγανισμένα ψάρια του δύσπιστου μοναχού, περιπλανηθήκαμε από θαλάσσης στα στενά του Βοσπόρου μαθαίνοντας ιστορικά στοιχεία, επισκεφθήκαμε την Ιερατική Σχολή της Χάλκης και περιπλανηθήκαμε στην Πρίγκηπο στα πολύχρωμα Πριγκηπόνησα, περπατήσαμε σε γειτονιές που μαρτυρούσαν έντονα το ελληνικό στοιχείο και συνειδητοποιήσαμε το «πάντρεμα» των δύο πολιτισμών.

Στη διάρκεια της παραμονής μας στην Κωνσταντινούπολη οι ομορφιές της Πόλης μας μάγεψαν, ενώ η συλλογική μνήμη πολλές φορές επανερχόταν και σκορπούσε ρίγη συγκίνησης.

Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 του Χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας έδωσε παράσταση, παρουσιάζοντας χορούς του Πόντου, όπου μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού ανέβασε τον πήχη με την εμφάνισή του και καταχειροκροτήθηκε.

Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 με την καρδιά μας να μένει εκεί και με την υπόσχεση να επιστρέψουμε σύντομα.

Ο σύλλογος μας, ευχαριστεί τους ταξιδιώτες για την συμμετοχή και την άψογη συμπεριφορά όλων κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε κ. Κανίδη και το τουριστικό γραφείο Kanidis Tours. και τον οδηγό μας τον κ. Τάσο για την άριστη συνεργασία που είχαμε πριν και κατά την διάρκεια της εκδρομής. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να διοργανώσουμε μια καταπληκτική και αξέχαστη εκδρομή για όλους.

Έως την επόμενη φορά “Εις το επανιδείν”…

Περισσότερες Φωτογραφίες…

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More