Μητερίτσα

Λαογραφικά στοιχεία

Η Μητερίτσα είναι χορός κυκλικός, εύθυμος, που χορεύεται από άντρες και γυναίκες και συνοδεύεται από το ομώνυμο τραγούδι. Πρόκειται προφανώς για αστικό χορό, ίσως επείσακτο στον Πόντο, φερμένο ίσως από άλλα μέρη του Ελληνισμού ή από τη Ρωσία. Αυτό τουλάχιστον μας υποβάλλει το είδος του χορού, αλλά και το τραγούδι που τον συνοδεύει. Χαρακτηρίστηκε άλλωστε σαν χορός των παραλιακών πόλεων και των σαλονιών της Τραπεζούντας, φερμένος από την Ευρώπη, μιας και το τραγούδι του είναι στη νεοελληνική γλώσσα και όχι στην ποντιακή διάλεκτο (Ζουρνατζίδης).

Χορογραφία

Ενας χορός σε μέτρο 2/4, που αναφέρεται συχνά περισσότερο σαν παιχνίδι παρά σαν πραγματικός χορός, .Το βήμα είναι παρόμοιο με την Τρυγόνα αλλά αρχίζει προς τα δεξιά και όχι αριστερά. Η παραλλαγή είναι πηδηχτό βήμα που του δίνει την αίσθηση του παιχνιδιού. Χορεύεται από παιδιά και μεγάλους. Χορεύεται σε κύκλο και συχνά (πάντα στα συγκροτήματα παραστάσεων) με ζευγάρια. Στο πρώτο μέρος κάνουν το πηδηχτό κουτσό βήμα της Τρυγόνας δεξιά για 8 μουσικά μέτρα, μετά το ίδιο αριστερά για 8 μέτρα. Μετά ο άντρας περιφέρει τις γυναίκες κρατώντας τις από τον αγκώνα, με διάφορους τρόπους. Μετά ξανά το πρώτο μέρος και κατόπιν η γυναίκα γυρίζει διαδοχικά όλους τους άντρες. Το μέτρο των 6/8 και η μελωδία δείχνουν καυκασιανή προέλευση.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More