Γετίερε

Λαογραφικά στοιχεία

Γετίερε Αργυρούπολης λέγεται και Γεντί Αράτς ή Γεντί Αρά (εφτά δρομάκια) και ανήκει στην κατηγορία του Διπάτ. Πρακτικά έχει 12 χορευτικά βήματα (3 τετράδες) χορεύεται σε κύκλο με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες.

Χορογραφία

Αρχικά το δεξί πόδι προπορεύεται προς το κέντρο του κύκλου ενώ το αριστερό ακολουθεί με σύρσιμο (1ο και 2ο βήμα), κάμψη του δεξιού ποδιού που δέχεται όλο το βάρος του σώματος (3ο) και ξεδίπλωμα του ίδιου ποδιού μόλις το βάρος μεταφέρεται στο άλλο πόδι (4ο βήμα) και έτσι ολοκληρώνεται η 1η τετράδα βημάτων η οποία πρέπει να εκτελείται σε ένα χρόνο. Στη συνέχεια το δεξί πόδι ωθεί προς τα πίσω (5ο βήμα) και σηκώνεται το αριστερό από το έδαφος στη διάσταση και πατά (6ο & 7ο) πάτημα του δεξιού με μια μικρή παύση στη διάσταση (8ο-2η τετράδα) και δεξί αριστερό (10ο & 11ο) το αριστερό σηκώνεται ελαφρά από το έδαφος τεντωμένο και πατά στην διάσταση 12ο το δεξί κλείνει δίπλα στο αριστερό. Σημείωση: Ορισμένα λαογραφικά στοιχεία είναι παρμένα από το βιβλίο του Ν. Ζουρνατζίδη Συμβολή στην Έρευνα του Ποντιακού Χορού.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More