Καλόν Κορίτσ΄

Λαογραφικά στοιχεία

Το Καλόν Κορίτσ΄ είναι μια μορφή Σερανίτσας που χορευόταν πιο πάνω από την Χερίαινα της Αργυρούπολης στην ευρύτερη περιοχή της Ματσούκας με διαφορετική όμως μουσική. Παίζεται με όλα τα μουσικά όργανα και συνοδεύεται από τραγούδι. Η ονομασία προήλθε από το ομώνυμο στίχο του τραγουδιού:

Καλόν κορίτσ΄καλόν κορίτσ΄

Καλόν κ΄ ευλογημένον

΄ς σην χώραν φαίνεται άσκεμον

΄ς εμέν΄ εν΄ φωταγμένον.

Χορογραφία

Είναι χορός αριστερόστροφος που έχει 16 βήματα και η αρχική λαβή είναι από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες. Στα πλάγια βήματα πάντα προπορεύεται το δεξί πόδι ενώ το αριστερό βρίσκεται μόνιμα πιο πίσω.

Προβολή του δεξιού ποδιού λοξά δεξιά προς το κέντρο του κύκλου (1ο βήμα) ακολουθεί πάτημα-λύγισμα στο αριστερό πόδι που κινείται πάντα στην νοητή περιφέρεια (λίγο πιο πίσω από το δεξί 2ο βήμα), το δεξί πατά-λυγίζει προς τα δεξιά (3ο βήμα) και (4ο βήμα) πάτημα αριστερού στον τόπο με ταυτόχρονη αιώρηση των χεριών πίσω (τα βήματα αυτά είναι μικρότερα από αυτά που εκτελούνται προς τα αριστερά γιατί ο χορός κινείται αριστερά). Στη συνέχεια το δεξί πατά προς τα αριστερά (5ο βήμα) με ταυτόχρονη αιώρηση των χεριών προς τα εμπρός (6ο βήμα) το αριστερό πατά αριστερά με αιώρηση χεριών προς τα πίσω (7ο βήμα) το δεξί πατά αριστερά με ταυτόχρονη αιώρηση των χεριών μπροστά πάτημα-λύγισμα στο αριστερό (8ο βήμα) και πάτημα δεξιού ποδιού πίσω από το αριστερό για να ακολουθήσουν τα 4επιτόπια τριαράκια με σουστάρισμα. (9ο & 10ο βήμα) δεξιό τριαράκι στην διάσταση (11ο & 12ο βήμα) αριστερό τριαράκι στην διάσταση (13ο & 14ο βήμα) δεξιό τριαράκι στην διάσταση (15ο & 16ο βήμα) αριστερό τριαράκι.

Ο ρυθμός είναι πεντάσημος 5/8 (3-2).

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More