Λετσίνα

Λαογραφικά στοιχεία

Αναφέρεται ότι Λετσίνα στα Τούρκικα σημαίνει Γερακίνα lecin είναι το γεράκι (δεν επιβεβαιώθηκε). Είναι χορός του Καρς σε πολύ γρήγορο ρυθμό, με έντονες κινήσεις και σήκωμα των πελμάτων ψηλά από το έδαφος κάτι που χαρακτηρίζει εξάλλου αυτήν την περιοχή. Δεν συνοδεύεται από τραγούδι και παίζεται από όλα τα μουσικά όργανα (και από κλαρίνο).

Σύμφωνα με τους Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη και Χρύσανθο Θεοδωρίδη (πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες του Ποντιακού χώρου, με καταγωγή από το Κάρς που δυστυχώς δεν βρίσκονται στην ζωή) o χορός πηγαίνει προς τα δεξιά Ν. Ζουρνατζίδης (Συμβολή στην Έρευνα το Ποντιακού Χορού).

Χορογραφία

Μεικτός χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο και έχει 16 βήματα. Η αρχική λαβή είναι από τις παλάμες με τα χέρια κάθετα στο έδαφος. Με μέτωπο και την φορά του σώματος λοξά αριστερά και ξεκινώντας με το δεξί πόδι (που προπορεύεται συνεχώς του αριστερού) κάνουμε 6 βήματα-αναπηδήσεις προς τα αριστερά. Μετά κάνουμε 3 βήματα προς τα πίσω και δεξιά πάνω στην νοητή περιφέρεια του κύκλου που κινείται ο χορός, ξεκινώντας με το δεξί πόδι. Το σώμα είναι σε κάμψη δηλαδή σκυμμένο με φορά προς τα αριστερά. Τα χέρια κάνουν 2 αιωρήσεις πίσω-μπρος (δεξί πόδι-χέρια πίσω, αριστερό πόδι-χέρια μπροστά, δεξί πόδι-χέρια πίσω βήματα 7,8,9). Στη συνέχεια με το σώμα στραμμένο προς το κέντρο του κύκλου αναπηδούμε στο δεξί πόδι σηκώνοντας τα χέρια στην ανάταση, και “καρφώνουμε” τη μύτη του αριστερού ποδιού μπροστά από το δεξί (βήμα 10) πάτημα αριστερού πίσω στην προηγούμενη θέση (βήμα 11), αναπήδηση στο αριστερό και κάρφωμα της μύτης του δεξιού ποδιού μπροστά από το αριστερό (βήμα 12) πάτημα δεξιού πίσω στον τόπο (βήμα 13) αναπήδηση στο δεξί με κάρφωμα της μύτης του αριστερού μπροστά από το δεξί (βήμα 14), πάτημα αριστερού πίσω στον τόπο δηλ. στην νοητή περιφέρεια του κύκλου (βήμα 15) αναπήδηση στο αριστερό και κάρφωμα της μύτης του δεξιού ποδιού μπροστά από το αριστερό (βήμα 16). Στα τελευταία βήματα-αναπηδήσεις ο κορμός παραμένει σταθερός και έχουμε μια κυκλική κίνηση από τη μέση και κάτω όταν οι μύτες των ποδιών καρφώνουν μπροστά).

Ο ρυθμός είναι επτάσημος 7/8.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More