Σαρί Κουζ΄

Λαογραφικά στοιχεία

Sari-kiz είναι σύνθετη Τούρκικη λέξη που σημαίνει ξανθό κορίτσι. Μεταφορικά εικάζεται ότι «το ξανθό κορίτσι» είναι το ώριμο στάχυ και συμβολίζει το θερισμό. Πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους ποντιακούς χορούς με αντίστοιχη σε ομορφιά μελωδία όπως αυτή της Μπάφρας. Χορευόταν με πολλές παραλλαγές σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Πόντου (Καρς, Τραπεζούντα, Μπάφρα, Αργυρούπολη, Χερίενα). Σαν κύριο όργανο συνοδείας χρησιμοποιούσαν την λύρα-χωρίς τραγούδι-και λιγότερο τα υπόλοιπα.

Χορογραφία

Μεικτός δεξιόστροφος χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο, έχει 12 βήματα (έξι τριαράκια) και η λαβή είναι από τις παλάμες με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες.

Είσοδος στο χορό με αριστερό τριαράκι προς το κέντρο του κύκλου προσέχοντας το δεξί πόδι να βρίσκεται πίσω από το αριστερό. Αυτή είναι μια προαιρετική εισαγωγή στον χορό για καθαρά διδακτικούς λόγους για να κινείται ο χορός στο σωστό επίπεδο στις επαναλήψεις του. Στο δεύτερο τριαράκι επιστρέφουμε με το δεξί στην αρχική θέση προσέχοντας πάλι το αριστερό να βρίσκεται μπροστά από το δεξί, στην συνέχεια κάνουμε τα 4 τριαράκια του Τίκ Διπλόν (αριστερό-δεξί δύο φορές) και ο χορός ολοκληρώνεται με αριστερό τριαράκι (7ο) προς το κέντρο του κύκλου. Όλα τα επόμενα κινητικά μοτίβα του χορού είναι με πάντα με 6 τριαράκια. Εάν θέλουμε να παρακάμψουμε αυτήν την εισαγωγή στο χορό-που εκτελείται μόνο στην αρχή με τα 7 τριαράκια-τότε θα πρέπει ο χορός να ξεκινήσει με τα 4 τριαράκια του Τίκ Διπλόν (αριστερό-δεξί δύο φορές) και είσοδος στο κέντρο με αριστερό τριαράκι (5ο) και επιστροφή στο 6ο τριαράκι προς τα πίσω με δεξί τριαράκι. Το αριστερό τριαράκι που θα ακολουθήσει είναι αυτό της αρχικής θέσης. Όλα τα τριαράκια του Τίκ Διπλόν θα πρέπει να είναι πιο κοφτά όσων αφορά το τέμπο του χορού και να εκτελούνται με το σώμα στητό και το μέτωπο να είναι πάντα στραμμένο προς το κέντρο του κύκλου.

Ο ρυθμός είναι πεντάσημος 5/8 (2-3).

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More