Στενά Δρομόπα

Λαογραφικά στοιχεία

Στενά Δρομόπα ή Στενά Δρομάκια (Ταρατσούκ Σοκακλάρ) είναι η ονομασία του χορού στην Τούρκικη γλώσσα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αντωνιάδη οι Πάφραληδες όταν ήθελαν να μετακινηθούν μέσα στις πόλεις έπαιρναν τις αναγκαίες προφυλάξεις για να αποφύγουν την σύλληψη. Μια από αυτές ήταν, σκυμμένοι να κρυφοκοιτάζουν στο σοκάκι ή το δρόμο που έπρεπε να διανύσουν, αν υπήρχε παρουσία Τούρκου. Όταν διαπίστωναν ότι ήταν ελεύθερος, γρήγορα-γρήγορα τον διάβαιναν. Αυτές ακριβώς  τις προφυλάξεις τις μετέτρεψαν σε χορό για να μεταφέρουν και σε άλλους συντοπίτες τους το μήνυμα. (Ν. Ζουρνατζίδης Συμβολή στην Έρευνα του Ποντιακού Χορού).

Σαν όργανα χρησιμοποιούσαν κυρίως ζουρνά με νταούλι ή και λύρα.

Χορογραφία

Μεικτός δεξιόστροφος χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο και έχει 4 βήματα. Η αρχική λαβή είναι από τις παλάμες με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες. Με το σώμα στραμμένο προς τα δεξιά, δηλαδή την φορά στην οποία κινείται  ο χορός, κάνουνε τρία βήματα προς τα δεξιά προσέχοντας στο 2ο βήμα το αριστερό πόδι να περνά μπροστά από το δεξί, ενώ στο 3ο βήμα το σώμα να έχει έντονη κλίση προς τα εμπρός και το δεξί πόδι να δέχεται σχεδόν όλο το βάρος του σώματος. Το 4ο βήμα στην πραγματικότητα δεν εκτελείται και θεωρείται ότι προκύπτει από την μεταφορά όλου του βάρους από το δεξί στο αριστερό (βήματα 1-4). Στο 2ο βήμα τα χέρια αρχίζουν να κατεβαίνουν με κυκλική κίνηση από πάνω προς τα κάτω και πίσω που ολοκληρώνεται στο 3ο βήμα, ενώ στο 4ο επιστρέφουν στην αρχική τους θέση.

Ο ρυθμός είναι τετράσημος 4/4 (2-2).

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More