Τάμσαρα

Λαογραφικά στοιχεία

Τάμσαρα ή Τάμζαρα. Η ονομασία του χορού προήλθε από το Αρμενικό χωριό Τάμζαρα που βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου: Νικόπολης-Κερασούντας. Είχε μικτό πληθυσμό 2000 περίπου κατοίκους που τους αποτελούσαν Τούρκοι, Έλληνες και Αρμένιοι που πλειοψηφούσαν πριν το 1915. Οι Έλληνες που κατάγονταν από την ευρύτερη περιοχή διέσωσαν τον σκοπό και τον αντίστοιχο χορό Τάμζαρα που τον συνοδεύει μέχρι της μέρες μας στην Ελλάδα. Πηγές: Σάββας Καλεντερίδης (Ανατολικός Πόντος), Χρήστος Σαμουηλίδης (Η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού)

Χορογραφία

Δεξιόστροφος χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο και έχει 12 βήματα και η λαβή είναι με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες ή στην ανάταση (Ν. Ζουρνατζίδης υλικό από DVD). Με το σώμα να κοιτάζει λοξά δεξιά, πάτημα δεξιού ποδιού προς το κέντρο του κύκλου (1ο βήμα), άρση του αριστερού λυγισμένο από το γόνατο (2ο βήμα), ενώ το προηγούμενο βήμα σουστάρει και πάτημα μπροστά από το δεξί (3ο βήμα) κλείσιμο του δεξιού δίπλα στο αριστερό (4ο βήμα). Πάτημα δεξιού ποδιού προς την νοητή περιφέρεια της αρχικής θέσης (5ο βήμα), μικρή αναπήδηση προς τα πίσω στο δεξί με ταυτόχρονη άρση και λύγισμα στο γόνατο του αριστερού (6ο βήμα) πάτημα με τη μύτη του αριστερού ποδιού στη διάσταση (7ο βήμα), κλείσιμο του αριστερού δίπλα στο δεξί (8ο βήμα). (9ο βήμα) με άξονα την φτέρνα του δεξιού ποδιού περιστροφή της σύστοιχης μύτης προς τα δεξιά, επαναφορά προς το κέντρο (10ο βήμα) και επανάληψη (11ο & 12ο βήμα)..

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More