Η κουζίνα του Πόντου είναι μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη κουζίνα εξ” ολοκλήρου βασισμένη στον τρόπο ζωής, στα ήθη τα έθιμα και την προκοπή της νοικοκυράς να αναδεικνύει ότι έφτανε στα χέρια της!

Ίσως είναι η κουζίνα με τις περισσότερες ζύμες αλμυρές και γλυκές, με βασική τρώτη ύλη τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά, η ποντιακή κουζίνα είναι επηρεασμένη από τους Ρώσους και του Αρμένιους.

Η περιουσία της Ποντιακής Κουζίνας είναι σαν ένας «θησαυρός» που διαφυλάσσεται από τους ίδιους αβίαστα αφού είναι σχεδόν όλη τους η παράδοση, που «έφεραν» μαζί τους από εκείνους τους μακρινούς τόπους που ξεριζώθηκαν, οι συνταγέςτους περνάνε από στόμα σε στόμα και ακόμη και οι νεότεροι γνωρίζουν αλλά και συνεχίζουν να διαφυλάσσουν τις συνταγές αυτές, αν καθίσεις στο τραπέζι ενός Πόντιου θα το καταλάβεις!

Αν γνωρίσεις την Ποντιακή κουζίνα την λατρεύεις, το ίδιο λατρεύεις τους Πόντιους με την ισχυρή τους παράδοση, την ιδιαίτερη διάλεκτο, τον πολιτισμό τους  και τους παλικαρίσιους χορούς!

Οι συνταγές τους αγαπητές και αρκετά διαδεδομένες, σώζονται μέχρι και σήμερα με την ποντιακή τους ονομασία.

Χριστόψωμο

Οι Πόντιες νοικοκυρές την περίοδο των Χριστουγέννων ετοίμαζαν πολλά παραδοσιακά εδέσματα ένα από αυτά ήταν και το χριστόψωμο το οποίο περιείχε καρύδια και όταν ψήνονταν το περίχυναν με μέλι. Πάνω στο χριστόψωμο κεντούσαν με αμύγδαλα τη…

Γαλατοφάγι

Ενα παραδοσιακό φαγητό που ξυπνά αναμνήσεις από τον Πόντο. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα. Την σκεπάζουμε με νερό και την βράζουμε. Όταν ψηθεί, βγάζουμε τα κομμάτια με τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε.…

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

 Οι Πόντιοι την συνηθίζουν με μαυρολάχανα (χόρτα με πλατύ βαθυπράσινο φύλλο), με τα οποία κάνουν και ντολμάδες και άλλα μαγειρέματα. Γίνεται όμως πολύ καλή και με σέσκουλα. ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Zύμη Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το…

Πίτα με κιντέατα (τσουκνιδόπιτα)

Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ ή «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΝΤΕΑΤΑ» είναι μια πολύ θρεπτική και υγιεινή πίτα. Μη σας τρομάζει η ιδέα της τσουκνίδας. Η γεύση της είναι σαν της χορτόπιτας, και ίσως πολύ καλύτερη. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Φτιάχνουμε τη ζύμη και την…

Τσουμούρ’: Τα ποντιακά κρουτόν

Οι Πόντιοι ήξεραν να κάνουν οικονομία γιατί οι εποχές που ζούσαν ήταν δύσκολες, όπως ακριβώς και σήμερα. Γι’ αυτό δεν πετάμε τίποτα και χρησιμοποιούμε το μπαγιάτικο ψωμί για να φτιάξουμε τσουμούρ’.  ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε το μπαγιάτικο…

Τσουμούρ’ με ζάχαρη, για πρωινό!

Μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή, ιδανική για τα κυριακάτικα πρωινά! Αξιοποιώντας το εναπομείναν ψωμί των προηγούμενων ημερών και τα πιο απλά υλικά της κουζίνας τους, οι πανάξιες παλιές Πόντιες νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν αυτό το…

Μαυρολάχανα με φασούλια

Παραδοσιακό φαγητό των Ποντίων. Ένα νηστίσιμο φαγητό, νόστιμο και υγιεινό, που συνδυάζει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μαύρων λάχανων και τις πρωτεΐνες των φασολιών. Πρόκειται για ένα αγαπημένο φαγητό των Ποντίων, το οποίο πολλοί το…

Mαλαχτά με μέλι

Ποντιακά μαλαχτά με μέλι Ένα γλυκό που φτιάχνεται εύκολα και είναι αντίστοιχο του χαλβά. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη φλούδα ενός λεμονιού και ένα ξυλάκι κανέλας, και όταν αρχίζει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το…

Βραστάρ’ ή Εκμέκ Ισλαμασού

Βραστάρ’ ή Εκμέκ Ισλαμασού, από την Πάφρα Mια απλή συνταγή από την αλησμόνητη πατρίδα, παρόμοια με το τσουμούρ'. Ένα γεύμα θρεπτικό και χορταστικό, με τα απλούστερα υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε βαθύ τηγάνι…

Υβριστόν ή εβριστόν

Το υβριστόν ή εβριστόν, είναι ποντιακά ζυμαρικά (περίπου σαν χυλοπίτες). ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε νερό για να φτιάξουμε ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την χωρίζουμε σε μπαλάκια και…

Λαμπρόψωμο (για το πασχαλινό τραπέζι)

Λαμπρόψωμο για το πασχαλινό τραπέζι Το Λαμπρόψωμο  είναι Πασχαλινό ψωμί, κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι, το οποίο είναι κάτι σαν το χριστόψωμο των Χριστουγέννων και βρισκόταν απαραιτήτως στο πασχαλινό τραπέζι των Ποντίων. Παραδοσιακή…

Καρτοφί ντολμάδες

- Λαχανοντολμάδες με πατάτα, ρύζι, πλιγούρι, κρεμμυδάκια και μαϊντανό. Αυτό το φαγητό που προέρχεται από την Ποντιακή κουζίνα, είναι απόλυτα ισορροπημένο, θρεπτικό, υγιεινό και απίστευτης νοστιμιάς! Καρτόφιν στα Ποντιακά λένε την πατάτα.…

Γιαγλία (Πεϊνιρλί)

Όπως λέμε... Πεϊνιρλί Τα γιαγλία είναι πίτες, σε σχήμα βάρκας, που τις γέμιζαν με διάφορα υλικά. Ήταν γνωστά σε όλη την Ανατολή και τα έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’20. Στον Πόντο έφτιαχναν γιαγλία και τα γέμιζαν…

Ωτία

 Η περιουσία της Ποντιακής κουζίνας είναι σαν ένας «θησαυρός» που διαφυλάσσεται από τους Πόντιους αβίαστα, αφού είναι σχεδόν όλη τους η παράδοση, που «έφεραν» μαζί από εκείνους τους μακρινούς τόπους που ξεριζώθηκαν... Οι συνταγές των…

Τσιριχτά

Τα Ποντιακά τσιριχτά θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με τους φημισμένους λουκουμάδες. Με τη διαφορά ότι τους κλασικούς λουκουμάδες τους περιχύνουν με σιρόπι και τους πασπαλίζουν με κανέλα. Ενώ τα Ποντιακά τσιριχτά τα πασπάλιζαν με ζάχαρη…

Πισία

Πισία Με γέμιση τυριού - Υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα πισία, με γέμιση τυριού. Τραγανά απ' έξω - αφράτα από μέσα! Ένα υπέροχο Ποντιακό έδεσμα, το οποίο έφτιαχναν συνήθως τις ημέρες που ζύμωναν το ζυμάρι για το ψωμί.…

Κιντέατα

Στο διαιτολόγιο των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο, όπως τα Κιντέας που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες. Η λέξη κιντέας ή κινθέα (πληθυντικός: κιντέατα ή κινθέατα)…

Τσιριχτά

Τα Ποντιακά τσιριχτά θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με τους φημισμένους λουκουμάδες. Με τη διαφορά ότι τους κλασικούς λουκουμάδες τους περιχύνουν με σιρόπι και τους πασπαλίζουν με κανέλα. Ενώ τα Ποντιακά τσιριχτά τα πασπάλιζαν με ζάχαρη…

Τυρόπιτα με Περέκ

Τα Ποντιακά φύλλα Περέκ, «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε, αλμυρό ή γλυκό! Σήμερα σας παραθέτουμε μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα (με μυζήθρα), της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα Περέκ. Έτσι μπορεί να φτιαχθεί σε…

Χαβίτς

Εκτέλεση:  Σε μια χύτρα βράζουμε 1,5 λίτρο νερό, προσθέτοντας 1,5 κουταλάκι αλάτι. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε 2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση φουρνιστό και ανακατεύουμε με κρύο νερό, φτιάχνοντας ένα αραιό χυλό. Ρίχνουμε…

Μαντία

Τα μαντία είναι αγαπημένο φαγητό των Ποντίων που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε. Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. Ανοίγουμε φύλλο…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More