Μαντία

Τα μαντία είναι αγαπημένο φαγητό των Ποντίων που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.

 

Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις περίπου 10 εκατ.

Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι (οπώς στην φωτογραφία).

Mόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδκή κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους για 45′. Αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού. Σερβίρονται ζεστά με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

Καλή σας όρεξη

Υλικά

Για τη ζύμη:

1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 κ.γ αλάτι
Χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη

Για την γέμιση:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα(αν χρειαστεί, τα στραγγίζετε λίγο)
1 κ.σ αλάτι, όχι πολύ γεμάτη
1 κ.σ πιπέρι, όχι πολύ γεμάτη
4 κ.σ ελαιόλαδο

Ήθη-ΈθιμαΛαογραφίαΠοντιακή Γαστρονομία (Συνταγές)Πόντος