Λαμπρόψωμο (για το πασχαλινό τραπέζι)

Λαμπρόψωμο για το πασχαλινό τραπέζι

Το Λαμπρόψωμο  είναι Πασχαλινό ψωμί, κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι, το οποίο είναι κάτι σαν το χριστόψωμο των Χριστουγέννων και βρισκόταν απαραιτήτως στο πασχαλινό τραπέζι των Ποντίων.

Παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνεται κατά παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη. Κόβεται τη βραδιά της Ανάστασης.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάνοντας χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη, να ανέβει για 15-20΄ σε ζεστό μέρος.
2. Αφού φουσκώσει, βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και ζυμώνουμε καλά.
3. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. (Μπορούμε να θερμάνουμε το φούρνο στους 50° κι όταν βάλουμε το ζυμάρι μέσα να τον σβήσουμε – έτσι θα φουσκώσει γρηγορότερα.)
4. Όταν φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία. Φτιάχνουμε τρεις λωρίδες και πλέκουμε πλεξούδα, και ενώνοντας τις άκρες κάνουμε κύκλο. Άλλος τρόπος είναι να του δώσουμε το σχήμα καρβελιού βάζοντας επάνω δύο λωρίδες από ζύμη, σταυρωτά.
5. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν θέλουμε, στη μέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αυγό.
6. Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του λαμπρόψωμου. Σε περίπου 40-45΄ (να έχει ροδίσει πάνω-κάτω) ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη.
7. Την τοποθετούμε σε σχάρα και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να κρυώσει και να μην ξεραθεί.

Καλή σας όρεξη!

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό
  • 30 γρ. μαγιά φρέσκια ή 2 φακελάκια ξηρή
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • ½ φλ. γάλα χλιαρό
  • 1 αυγό
  • 60 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • σουσάμι

Ήθη-ΈθιμαΛαογραφίαΠοντιακή Γαστρονομία (Συνταγές)Πόντος