Πισία

Πισία

Με γέμιση τυριού

– Υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα πισία, με γέμιση τυριού. Τραγανά απ’ έξω – αφράτα από μέσα! Ένα υπέροχο Ποντιακό έδεσμα, το οποίο έφτιαχναν συνήθως τις ημέρες που ζύμωναν το ζυμάρι για το ψωμί.

Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας Ποντιακά πισία…

Εκτέλεση

  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά, μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.
    2. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για περίπου 1 ώρα, με μία πετσέτα, ώστε φουσκώσει.
    3. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης, σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρόγγυλο λεπτό φύλλο.
    4. Βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Κλείνουμε τις άκρες με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
    5. Τρυπάμε την επιφάνεια τους με το πιρούνι, ώστε να φουσκώσουν ομοιόμορφα κατά το τηγάνισμα.
    6. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
    7. Τέλος, τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, προκειμένου να απορροφηθεί το λάδι.

Παρατηρήσεις

  • Σερβίρονται κυρίως ζεστά, αλλά και κρύα.
    • Μπορείτε να τα φτιάξετε και χωρίς μαγιά, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
    • Εναλλακτικά, αντί για τυρί μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι σας αρέσει!
    • Η συνταγή είναι περίπου ίδια με τα πιροσκί, με την διαφορά ότι ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα.

Καλή σας όρεξη!

Υλικά

Για την ζύμη

  • 750 γραμμ. αλεύρι
    • 1 φακελάκι μαγιά
    • 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό
    • 1 κουτ. γλ. αλάτι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για την γέμιση τυριού

  • 500 γραμμ. Φέτα τριμμένη
    • 2 αυγά
    • Πιπέρι (προαιρετικά)

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More