Τσουμούρ’: Τα ποντιακά κρουτόν

Οι Πόντιοι ήξεραν να κάνουν οικονομία γιατί οι εποχές που ζούσαν ήταν δύσκολες, όπως ακριβώς και σήμερα. Γι’ αυτό δεν πετάμε τίποτα και χρησιμοποιούμε το μπαγιάτικο ψωμί για να φτιάξουμε τσουμούρ’.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια και το ραντίζουμε με πολύ λίγο νερό.
  2. Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι ή μαργαρίνη και ροδίζουμε τα κομματάκια του ψωμιού.
  3. Τα βγάζουμε από το τηγάνι, κι όταν κρυώσουν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές μπολ ή σε σακουλάκια.

Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε στο τηγάνι μια σκελίδα σκόρδο τριμμένη κι έτσι το τσουμούρ’ θα γίνει σκορδάτο, ή να τους ρίξουμε ρίγανη. Το τσουμούρ’ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε σούπες, με το φαγητό σας, με διάφορες σάλτσες σαν συνοδευτικό ή με όποιον άλλο τρόπο μπορείτε να σκεφθείτε – ακόμη και σκέτο τρώγεται. Άλλος ένας τρόπος για την παρασκευή του είναι να τρίψουμε την ψίχα του ψωμιού και να το τηγανίσουμε, απλώς αυτό είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί.

Καλή σας όρεξη!

Τσουμούρ’ με ζάχαρη

Υλικά

  • μπαγιάτικο ψωμί
  • ελαιόλαδο ή μαργαρίνη

ΛαογραφίαΠοντιακή Γαστρονομία (Συνταγές)Πόντος