Τσουμούρ’ με ζάχαρη, για πρωινό!

Μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή, ιδανική για τα κυριακάτικα πρωινά! Αξιοποιώντας το εναπομείναν ψωμί των προηγούμενων ημερών και τα πιο απλά υλικά της κουζίνας τους, οι πανάξιες παλιές Πόντιες νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν αυτό το ταπεινό μα χορταστικότατο πρώτο φαγητό της μέρας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε το ψωμί σε μικρές μπουκιές και αν έχει ξεραθεί το βρέχουμε με λίγο νερό για να μαλακώσει.
  2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει.
  3. Προσθέτουμε στη συνέχεια τα κομματάκια του ψωμιού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν έντονο ροδοκόκκινο χρώμα.
  4. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη γενναιόδωρα ώστε να καραμελώσουν.
  5. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας. Ο χρόνος που θα τηγανίσουμε το μείγμα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας: είτε μαλακό και αφράτο είτε κρατσανιστό σαν καλοτηγανισμένη ομελέτα. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και γρήγορα-γρήγορα, όσο είναι ακόμα καυτό, το σερβίρουμε.

Το καλύτερο συνοδευτικό; Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι, που το ετοιμάζουμε σε χαμηλή φωτιά παράλληλα με το πρόγευμα μας. Γεύσεις μαλακές και πλούσιες, το πιο γλυκό ξεκίνημα για το πρωί της Κυριακής.


► Η πιο παραδοσιακή εκδοχή του τσουμούρ’ δεν περιέχει αυγά, παρά μόνο τρίμματα ή κομματάκια ψωμιού που τηγανίζονται και πάνω τους προστίθεται η ζάχαρη. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μαλακά μπισκότα. Αν μάλιστα επιλέξουμε λάδι αντί για βούτυρο, έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο συνοδευτικό για το πρωινό μας.

Τσουμούρ, τα Ποντιακά κρουτόν (βασικη συνταγή)

Υλικά

  • 8-10 φέτες από ψωμί που (ως συνήθως) περίσσεψε από το τραπέζι των προηγούμενων ημερών
  • λίγη ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • ½ φλ. ελαιόλαδο ή βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό, ανάλατο

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More