Βραστάρ’ ή Εκμέκ Ισλαμασού

Βραστάρ’ ή Εκμέκ Ισλαμασού, από την Πάφρα

Mια απλή συνταγή από την αλησμόνητη πατρίδα, παρόμοια με το τσουμούρ’. Ένα γεύμα θρεπτικό και χορταστικό, με τα απλούστερα υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι ή βούτυρο, και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι. Όταν ροδίσει, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να βράσει.
  3. Παράλληλα τεμαχίζουμε το ψωμί σε μικρά κομματάκια και τα τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος.
  4. Μόλις βράσει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και το περιχύνουμε στο ψωμί.
  5. Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα πιάτο για 5΄ και σερβίρουμε.

Υλικά

  • 2 κιλά ψωμί μπαγιάτικο
  • 7-8 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή λάδι
  • 8 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 8 αυγά
  • 7-8 ποτήρια νερό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι (μπόλικο)

Ήθη-ΈθιμαΛαογραφίαΠοντιακή Γαστρονομία (Συνταγές)Πόντος