Αντρικά Κοσμήματα

Κοσμήματα:  Τα κοσμήματα που συνήθιζαν οι άντρες να φορούν ήταν το χαμαΐλ’(ασημένιο φυλαχτό σε σχήμα τριγώνου), η ώρα (ασημένιο ή χρυσό ρολόι στο οποίο είχε πάνω στην πλάκα αραβικούς αριθμούς, και το οποίο κρέμονταν με κορδόνι ή ασημένια ή χρυσή αλυσίδα από το λαιμό πάνω στο στήθος και έμπαινε μέσα στην τσέπη του γιλέκου ή του ισλίκ’ ή στο πάνω μέρος της ζώνης), το εγκόλπιο (κόσμημα σε τετράγωνο σήμα, από ασήμι, το οποίο είχε χαραγμένο διάφορους αγίους όπως τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Δημήτριο ή την Παναγία και στο εσωτερικό του ήταν τοποθετημένο το φυλαχτό, και κρεμόταν από αλυσίδες στο ύψος του θώρακα αυτουνού που το φορούσε) και διάφορα κιοστέκια (αλυσίδες).

«Κολπιός», εγκόλπιο Παραλληλόγραμμο κόσμημα διπλής όψεως από μαλακό επάργυρο ή ασήμι. Ήταν σκαλισμένο στο χέρι. Στην μια πλευρά απεικονιζόταν ο Άγιος Γεώργιος και στην άλλη μια οποιαδήποτε ψυχεδέλεια – συνήθως κλαδί της αμπέλου. Επάνω είχε συρταράκι το οποίο ανοιγόκλεινε. Στο εσωτερικό του «κολπιού» τοποθετούσαν τίμιο ξύλο από τους Άγιους Τόπους (χατζηλίκι) ή μπαρούτι. Στις δύο άκρες έδενε αλυσίδα «Αρζαντό» ασημένια, που είχε σχήμα «8» και μήκος 1,80 μ. Το φορούσαν οι άντρες σταυρωτά από το μέρος της καρδιάς.

Φυλαχτόν ή τάμα Τριγωνικό κόσμημα διπλής όψεως από μαλακό επάργυρο ή ασήμι. Η μια πλευρά ήταν χαραγμένη με διάφορα ψυχεδελικά σχέδια. Επάνω είχε συρταράκι που ανοιγόκλεινε. Στο εσωτερικό του τοποθετούσαν τίμιο ξύλο. Στις δύο άκρες έδενε αλυσίδα «αρζαντό» 40 εκ. Το φορούσαν οι άντρες στο στήθος και μερικές φορές και οι γυναίκες.

Ώρα και κιοστέκ Ρολόι με μακριά αλυσίδα (φίδι) από ασήμι ή χρυσό, μήκους 2 μ. Το φορούσαν οι άντρες αλλά και οι γυναίκες. Την αλυσίδα την συγκρατούσε ο αλεπός, τριγωνικό αξεσουάρ που ρύθμιζε το ύψος της. Το κιοστέκ και την ώρα οι άντρες τα έριχναν στη δεξιά τσέπη του γιλέκου τους ενώ οι γυναίκες τα τοποθετούσαν επάνω στο λαχόρι τους.

Κεντήλ Οβάλ αξεσουάρ το οποίο φορούσαν οι άντρες στο δεξί μπράτσο. Το φορούσαν πάνω από την αντρική ζιπούνα (σακάκι). Το κεντήλ ήταν υφασμάτινο κεντημένο με χρυσό κορδόνι ή πλεγμένο χρυσό σύρμα.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More