Διπάτ Τραπεζούντας

Λαογραφικά στοιχεία

Διπάτ Τραπεζούντας ή Γιαβαστόν που στην Τούρκικη γλώσσα σημαίνει αργός ή Κοδεσπαινιακόν (χορός της οικοδέσποινας). Είναι αργός χορός δεξιόστροφος με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες και έχει 12 βήματα (12 μουσικούς χρόνους) που εκτελούνται σε 3 τετράδες βημάτων. Η ονομασία του προήλθε από τα δύο επιτόπια πατήματα το 11ο και το 12ο. (από το βιβλίο του Ν. Ζουρνατζίδη, Συμβολή στην Έρευνα του Ποντιακού Χορού).

Χορογραφία

Ο χορός ξεκινά με το δεξί πόδι να πατά μπροστά προς το κέντρο του κύκλου (1ο βήμα), άρση (2ο βήμα) και πάτημα (3ο βήμα) του αριστερού ποδιού λίγο πιο μπροστά. Πάτημα του δεξιού ποδιού δίπλα στο αριστερό (4ο βήμα) ολοκληρώνοντας έτσι την 1η τετράδα. Πάτημα του δεξιού ποδιού προς τα πίσω (5ο) άρση του αριστερού και πάτημα λίγο πιο πίσω από το δεξί (6ο & 7ο), πάτημα του δεξιού ποδιού πιο πίσω (8ο-2η τετράδα βημάτων) , άρση και πάτημα του αριστερού ποδιού στην αρχική θέση (9ο & 10ο) άρση και πάτημα του δεξιού ποδιού δίπλα στο αριστερό (11ο & 12ο-3η τετράδα βημάτων).

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More