Παμποντιακόν πανοΰρ στα Σούρμενα

Οι Πόντιοι στα Νέα Σούρμενα της Αργυρούπολης Αττικής διοργάνωσαν και φέτος το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019»: ένα πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με επίκεντρο το περίφημο ταφικό έθιμο – του γλεντιού πλάι στους νεκρούς στο νεκροταφείο, σαν πρόγευση της ανάστασης των νεκρών και της προσδοκούμενης μέλλουσας ζωής.

Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, και 97 χρόνια μετά το πρώτο πανηγύρι «σα ταφεία» της Αθήνας, οι Σουρμενίτες ξεκίνησαν και φέτος τις πενθήμερες εκδηλώσεις τους.

Κομμάτι των εκδηλώσεων ήταν και φέτος η Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος με το χορευτικό της τμήμα δίνοντας το παρών στα γλέντια που διοργανώθηκαν, λαμβάνοντας μέρος στο Ταφικό έθιμο των Ποντίων και χορεύοντας ποντιακούς χορούς την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων.

Πριν από 97 χρόνια, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο, οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης των Σουρμένων στον σημερινό Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, παράλληλα με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για επιβίωση, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το ταφικό έθιμο. Το έθιμο που διασώζεται από την Αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργάνωσε και φέτος, αμέσως μετά το Πάσχα, το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019 – Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα».

Περισσότερες φωτογραφίες…

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More