ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΑΜΟΥ

Στον γάμο του Οδυσσέας Ακριτίδης και της Taisa Askalidou, το χορευτικό συλλόγου ” Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Β. Ελλάδος ” στο κέντρο δεξιώσεων, Filippos Palace, Χορέψανε το χορό με τα μαχαίρια (ΠΙΤΣΑΚ ΟΙΝ) – Pontic Dance Δέν υπάρχουν πολλές αναφορές για τον συγκεκριμένο χορό όπως στην περίπτωση του χορού Σέρρα.

Μία αναφορά όμως που υπάρχει μας λέει οτι καθώς οι χορευτές ( πυρριχιστές ) χόρευαν δύο απο αυτούς ξέφευγαν απο τον κύκλο και συνέχιζαν με έναν χορό στον οποίο έκαναν θεαματικές κινήσεις με τα ξίφη τους. Το τέλος του χορού με σπαθιά μας δίνει ζωντανή την εικόνα της μάχης.

Ο Ξενοφώντας περιγράφει στην «Κύρου ανάβαση» τη δεξίωση που έδωσε για τους Παφλαγόνες καθώς και τους χορούς αυτούς: δύο Θράκες χορέψαμε ένα χορό με συνοδεία φλογέρας, φορτωμένοι με τον οππλισμό τους, επέδειξαν δε μεγάλη ευλυγισία στα πηδήματα και στον χειρισμό των σπαθιών τους.

Στο τέλος ένας από τους δύο όπως πίστεψαν οι καλεσμένοι χτύπησε θανατηφόρα τον άλλο, ο οποίος έπεσε καταγής, μιμούμενος με πολλή πειστικότητα τον πεθαμένο. Οι Παφλαγόνιοι πολύ ενθουσιάστηκαν με τους χορούς, όταν είδαν πως εντυπωσιάσθηκαν με την επίδειξη, έπεισαν ένα από τους Αρκάδες, που κατείχε μια σκλάβα, καλή χορεύτρια από την Αρκαδία, να της επιτρέψει να χορέψει τον πυρρίχιο, δίνοντάς της ένα καλό φόρεμα και μια ασπίδα. Εχόρεψε με μεγάλη ευλυγισία τον χορό αυτό και καταχειροκροτήθηκε.

Τότε οι Παφλαγόνιοι ερώτησαν αν και οι γυναίκες μάχονται κοντά στους άνδρες, και οι Έλληνες απήντησαν ότι «οι γυναίκες διώξανε τον βασιλιά από το στρατόπεδο». Παίζεται με όλα τα μουσικά όργανα κι αυτό.

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More