Πίτα με κιντέατα (τσουκνιδόπιτα)

Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ ή «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΝΤΕΑΤΑ» είναι μια πολύ θρεπτική και υγιεινή πίτα. Μη σας τρομάζει η ιδέα της τσουκνίδας. Η γεύση της είναι σαν της χορτόπιτας, και ίσως πολύ καλύτερη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
  2. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορούμε.

Γέμιση

  1. Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για φύγουν όλα τα υγρά.
  2. Στη συνέχεια, αφού στραγγίσουν καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε και τις τσουκνίδες και μαζί το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό και τον άνηθο.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα λαδωμένα, το ένα πάνω στο άλλο. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά λαδωμένα.
  4. Χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια στην επιφάνεια της πίτας και αλείφουμε με λάδι. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Υλικά

Για το φύλλο*
  • 3 κούπες αλεύρι για πίτες
  • αλάτι και νερό
  • λίγες σταγόνες ξίδι
  • 2 κ.σ. λάδι
    *Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο χωριάτικο φύλλο από το εμπόριο.

Για τη γέμιση

  • 1½ κιλό κορυφές από τσουκνίδες*
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
    *Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σπανάκι ή χόρτα του βουνού

Ήθη-ΈθιμαΛαογραφίαΠοντιακή Γαστρονομία (Συνταγές)Πόντος