100+1 Χρόνια από την Γενοκτονία

Εκατό συν ένα  χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένας αιώνας και μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που έπεσαν θύματα του Τούρκικου εθνικισμού, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους

«Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου, ώ πάτριος Ποντία Γή»

 

Η Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος όχι απλώς δεν ξεχνά, αντιθέτως αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η φετινή επέτειος μνήμης είναι διαφορετική, όμως η 19η Μαΐου διατηρεί στο ακέραιο την ισχυρή σημειολογία της στην εθνική συλλογική μας μνήμη και συμπυκνώνει τον φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας. Αποδίδουμε κάπως διαφορετικά από αυτό που τους αξίζει φόρο τιμής στους προγόνους μας και δείχνουμε συγχρόνως ότι ο εν Ελλάδι Ποντιακός Ελληνισμός διατηρεί άσβεστη την ιστορική του μνήμη, δίνοντας μια υπόσχεση σε αυτούς του 353.000 νεκρούς προγόνους μας ότι θα αγωνιζόμαστε πάντα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Η Γενοκτονία των Ποντίων, 1916-1923, με περισσότερους από 350.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More