Αντρικά Ζωνάρια

Ζωνάρ’: Ύφασμα μήκους 3-4 μέτρων και πλάτος 40 εκατοστά, με το οποίο τυλίγονταν στη μέση. Οι εύποροι χρησιμοποιούσαν περσικό σάλι σε διάφορα χρώματα και η μη εύποροι εγχώριο μάλλινο λευκό ύφασμα, απλό ή με ραβδώσεις. Οι νέοι χρησιμοποιούσαν διάφορα χρώματα σε βαμβακερά υφάσματα. Επίσης φορούσαν μεταξωτό ζωνάρι, το λεγόμενο τραπολόζ’ (ή ταραπολόζ’ ή ταραπουλούζ’), το οποίο είχε πυκνές οριζόντιες μεταξωτές ραβδώσεις, χρωματιστές, οριζόντιες και κάθετες με κουρσία (φούντες) στα άκρα.

Κουσάκ Λέξη τουρκική. Είδος ζωναριού που το κατασκεύαζαν από μάλλινο ή βαμβακερό ύφασμα. Το φορούσαν κυρίως οι άντρες με την καθημερινή τους φορεσιά σε διάφορα χρώματα (μπεζ, κεραμιδί, ώχρα) ή ριγωτό σε διάφορα χρώματα του σαφράν και της παπαρούνας. Το μήκος του ήταν 3,5 ή 4 μέτρα και το φάρδος του ήταν 30 εκ. Στις δύο άκρες του υπήρχαν κλεμία.

Ταραπουλούζ Μεταξωτό ζωνάρι το οποίο στην ύφανσή του έβγαζε κάθετες και οριζόντιες ραβδώσεις με αποτέλεσμα να σχηματίζεται καρό. Τα χρώματά του ήταν έντονα ζωηρά, με κυρίαρχα το βυσσινί, το μπεζ, το μπλε, το πράσινο και την ώχρα. Το μήκος του έφτανε τα 8 μέτρα και το φάρδος του τα 40 εκ. Συνήθως όμως ένωναν με γαϊτάνι τρία κομμάτια των 40 εκ. και έβγαζαν ένα φάρδος 1,20 μ. Στις άκρες έφτιαχναν φούντες με κρόσσι από το ίδιο ύφασμα περίπου 20 εκ. στην κάθε πλευρά. Πήρε το όνομά του από την Τρίπολη του Λιβάνου και ενδεχομένως και από την Τρίπολη από την Λιβύης, από όπου και το έκαναν εισαγωγή. Το ταραπουλούζ το δίπλωναν και το τύλιγαν οι άντρες πολλές φορές στη μέση τους. Το σχέδιο τελειωμένο σχημάτιζε ντραπέ (πλισέ).

Καΐς Είδος δερμάτινης ζώνης. Την φορούσαν για να συγκρατούν τα παντελόνια (καραφόνα, σαλβάρ, ποτούρ). Το μήκος του ήταν 1 μ. ή 1,50 μ., και το φάρδος του 3, 5, ή 7 εκ.,  μπορεί και 10 εκ. Στο ένα άκρο υπήρχε μεταλλική πόρπη.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More