Πασλούκ

Πασλούκ ή Πασλίκ’ (ή πασλούκ’ ή κουκούλα): Λέξη τουρκική. «Κεφαλοδέσιμο» με μήκος 1,50 μ. έως 2,00 μ., με τις ταινίες του δεξιά και αριστερά και φάρδος 0,30 εκ. Η κορυφή του σχημάτιζε μύτη και επάνω ήταν ένα ή δύο κλεμία με πισκούλια (κορδόνια με φούντες). Το έδεναν γύρω από το κεφάλι. Συναντούμε διάφορα είδη δεσίματος.

Συνήθως από λεπτό μαύρο σάλι ή τσόχα με δύο λωρίδες μακριές από το ίδιο ύφασμα, που στα τελειώματα αλλά και στο μέρος του κεφαλιού, μπρος και πίσω, είχαν σιρίτια χρυσοκέντητα ή γαϊτάνια ή τριχύλλια και στα δυο άκρα, κροσσούς από χρυσόνημα οι οποίοι κρέμονταν στην κορυφή του καλλύματος και φόδρα από ατλάζι. Άλλα καλλύματα κεφαλής ήταν το φέσ’ (ή φέζ’ ή φάσ’ ή παπάχι), η κετσέ (ή κιατσά), το καλπάκ’, το παπάκ’ (ή παπάγ’).

Φεζ ή φέζι Ονομασία της γαλλικής τόκας. Αντρικό καπέλο το οποίο φορούσαν οι προεστοί σε όλη την Ανατολή. Εσωτερικά ήταν κατασκευασμένο από χοντρό χαρτί, εξωτερικά ήταν επενδυμένο με τσόχα και είχε σχήμα δίσκου. Το κάτω μέρος ήταν μεγαλύτερο για να εφάπτεται στο κεφάλι, ενώ επάνω στένευε.

Στην κορυφή του είχε ραμμένο πισκούλι(φούντα). Τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν για το φεζ ήταν κόκκινο, βυσσινί, μαύρο, μοβ και γκρι. Μερικές φορές πάνω από αυτό τύλιγαν σειρές υφάσματος. Υπήρχαν διάφορα ύψη φεζ. Συνήθως όσο πιο ανεβασμένος ήταν κάποιος κοινωνικά, τόσο πιο ψηλό φεζ φορούσε.

Πήρε το όνομά του από την πόλη Φεζ στο Μαρόκο. Στον Πόντο φεζ φορούσαν όχι μόνο οι προεστοί αλλά και οι ένοπλοι (ζιπκαλήδες).

 

 

Ρωσική τόκα Συνόδευε το καυκασιανό κουστούμι. Την φορούσαν οι Έλληνες του Πόντου που μετανάστευαν για επαγγελματικούς λόγους στη Σοβιετική Ένωση. Είχε διάφορα ύψη και ήταν κατασκευασμένη από ρωσική γούνα. Συνήθως από λύγκα Σιβηρίας, ζιμπελίνα ή κάστορα.

Ποια είναι η προέλευση του ποντιακού Πασλούκ; Δείτε εδω…

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More